Activitats World Press Photo 2021

En el marc de l’exposició World Press Photo Barcelona que des de la Fundación Photographic Social Vision portem a la ciutat comtal cada any, fem activitats al voltant del fotoperiodisme.

Aquest any comptarem amb tres activitats complementàries:

Presentació de la nova estratègia World Press Photo

El dijous 11 de novembre a les 19.00 h, de la mà de Sanne Schim van der Loeff, curadora principal i responsable d’exposicions internacionals de la World Press Photo Foundation, tindrem la presentació oficial a Espanya de la nova estratègia mundial de World Press Photo per al 2022, que renova el funcionament i objectius del concurs. Una xerrada imprescindible per a qualsevol fotoperiodista que vulgui presentar la seva obra al nou concurs i que també es podrà seguir en streaming.

  • 11 de novembre a les 19:00 h – Sala Raval – Teatre CCCB. Pl. Joan Coromines (Barcelona).
  • També disponible en streaming.

Stop Filming Us

Quina mirada es construeix des dels mitjans de comunicació o l’àmbit cultural occidental sobre què passa a països en vies de desenvolupament? Un cineasta occidental pot mostrar la realitat sobre situacions humanitàries i de conflicte a l’anomenat sud global? A partir de la projecció del documental Stop Filming Us, en aquesta sessió es discutirà fins a quin punt les “bones intencions” perpetuen estereotips i poden generar frustració.

En Goma, una ciutat de la República Democràtica del Congo, el cineasta Joris Postema afronta les crítiques i les demandes d’un grup d’artistes locals i dels membres congolesos del seu equip per l’enfocament del seu treball i els seus prejudicis culturals. La imatge unilateral i estereotipada de guerra, violència, malaltia i pobresa que es projecta de la seva ciutat, a conseqüència d’anys de dominació occidental, no reflecteix a parer seu, la realitat en què viuen.

Quines són les diferències entre la mirada local i forana? Quina realitat i percepcions construeix un enfocament occidental sobre què passa a països en vies de desenvolupament?

Postema es planteja aquesta pregunta a Stop Filming Us i convida els membres de la comunitat local a participar en el documental. Així és com mostra la lluita que lliuren la periodista Ley Uwera, el fotògraf Mugabo Baritegera i la cineasta Bernadette Vivuya per mostrar les seves pròpies experiències a Goma, on el típic retrat d’un govern que no funciona i d’una població desemparada encaixa a la narrativa impulsada, moltes vegades, per les ONG occidentals.

Aquest documental donarà peu a un debat posterior, moderat pel director de comunicació de Metges Sense Fronteres, François Dumont, en què participaran el director de la cinta, Joris Postema, i una dels seus protagonistes, la cineasta congolesa Bernadette Vivuya. A més, comptarà amb la participació de Silvia Omedes, directora de la Fundació Photographic Social Vision.

Aquesta activitat promoguda per Metges Sense Fronteres amb motiu del 50è aniversari forma part del Festival de Cinema Independent de Barcelona, l’Alternativa, i compta amb la col·laboració de CCCB, ACCIÓ>CINEMA i Fundació Photographic Social Vision en el marc de l’exposició World Press Photo 2021 de Barcelona.

  • 21 de novembre a les 18:00 h projecció del documental i debat. Hall del CCCB – c/Montalegre 5, Barcelona. Activitat presencial i gratuïta amb inscripció prèvia.
  • Participantes: Joris Postema, Bernadette Vivuya, Silvia Omedes i François Dumont.
  • El documental estarà també disponible a Filmin del 19 al 29 de novembre i el debat es retransmetrà en streaming.

El fotoperiodismo no canvia el món, el revela

Passen els anys i el debat sobre quin ha de ser el paper del fotoperiodisme continua estant sobre la taula. Amb els fotoperiodistes Samuel Aranda i Pablo Tosco, tots dos amb una àmplia experiència sobre el terreny, tindrem ocasió de reflexionar sobre la necessitat d’una nova mirada i sobre la capacitat d’incidència real del fotoperiodisme en un món bombardejat per imatges.

En aquest diàleg amb els fotoperiodistes Pablo Tosco i Samuel Aranda, tots dos premiats amb el World Press Photo el 2021 i 2011 respectivament, debatrem sobre la importància del fotoperiodisme i el testimoni gràfic en contextos humanitaris difícils i sobre la capacitat que tenen les imatges i el periodisme per modificar la mateixa realitat que denuncien. Mostrarem la seva feina i visibilitzarem algunes crisis relegades dels mitjans de comunicació i d’altres que, precisament, han sortit de l’oblit gràcies a treballs periodístics de periodistes, fotògrafs i ONG.

El públic present al debat, serà convidat a continuació a una visita a l’exposició World Press Photo 2021.

Aquesta activitat promoguda per Metges Sense Fronteres amb motiu del seu 50è aniversari i el projecte EnfocAH en el marc de l’exposició World Press Photo 2021 de Barcelona, compta amb la col·laboració de la Fundació Photographic Social Vision i el CCCB.

  • 29 de novembre a les 18:30 h conversa oberta. Hall del CCCB – c/Montalegre 5, Barcelona. Activitat presencial i gratuïta amb inscripció prèvia.
  • Participen: els fotoperiodistes Pablo Tosco, Samuel Aranda i la periodista i responsable de comunicació de Metges Sense Fronteres a Amèrica Llatina, Lali Cambra.
  • Modera: Sandra Balsells.