Guanyadors regionals de World Press Photo 2024 i dates de l’exposició a Barcelona

Una imatge de Red Skies, Green Waters, d’Adriana Loureiro Fernandez, per a The New York Times, guanyadora de la regió Amèrica del Sud en Reportatges gràfics

La World Press Photo Foundation ha anunciat els guanyadors regionals del seu concurs de fotoperiodisme i fotografia documental, que inclouen 24 projectes internacionals, entre ells un reportatge sobre papallones monarca del fotògraf espanyol Jaime Rojo. A més, ha presentat sis mencions honorífiques del concurs i el seu jurat ha afegit, excepcionalment, dues mencions especials per destacar dues fotografies que mostren a persones soles -israeliana en un cas, palestina en l’altre-, totes dues immerses en escenaris de dramàtics atacs mortals.

A més de la guerra entre Israel i Palestina, altres temes reflectits per les històries guanyadores són la crisi climàtica o els lligams familiars.

El 18 d’abril del 2024 s’anunciaran els quatre guanyadors globals, inclòs el premi World Press Photo de l’Any.

Guanyadors que ja coneixen l’Exposició World Press Photo a Barcelona

La directora executiva de la World Press Photo Foundation, Joumana El Zein Khoury, ha declarat que “la selecció d’aquest any inclou històries de desesperació, fam, guerra i pèrdua, encara que també de perseverança, valor, amor, família, somnis… i més papallones de les quals ningú no podria imaginar”.

Una imatge de Saving the Monarchs, de Jaime Rojo per a National Geographic, guanyador de la regió Amèrica del Nord i Centreamèrica en Reportatges gràfics


La menció a les papallones és precisament una referència al treball “Saving the  Monarchs” (Salvant les Monarques), de Jaime Rojo per a National Geographic, sobre com persones al Canadà, els Estats Units i Mèxic s’estan unint per recuperar la població de papallones monarca que migra entre els seus països i que s’ha vist reduïda en un 80% durant les darreres dècades, a causa de l’agricultura industrial i el canvi climàtic. El fotògraf espanyol Jaime Rojo, especialitzat en natura, ja va assistir com a convidat a l’exposició a Barcelona el 2017, quan va obtenir un altre premi World Press Photo.

A més, entre els guanyadors regionals 2024 també hi ha nous treballs del brasiler Lalo de Almeida i de la sud-africana Lee-Ann Olwage, que ens van acompanyar en edicions recents de l’exposició barcelonina amb una xerrada sobre «Distòpia amazònica» (la desforestació de l’Amazònia) i sobre «The Big Forget» (fotografia i salut mental), respectivament..

Una imatge de Valim-babena, de Lee-Ann Olwage per a GEO, guanyadora de la regió Àfrica a Reportatges gràfics

Quan podreu veure l’exposició a Barcelona

Tots els guanyadors regionals exhibiran la seva obra a l’exposició World Press Photo 2024 a Barcelona, ​​que es podrà visitar del 8 de novembre al 15 de desembre.

Organitzada per vinté any consecutiu per la Fundació Photographic Social Vision, novament al CCCB – Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, ​​amb la col·laboració principal de la Fundació Banc Sabadell, la mostra comptarà una vegada més amb convidats internacionals, activitats complementàries i visites guiades per a públic general, grups escolars i també empreses. Les entrades es posaran a la venda el proper mes d’octubre.

Coneix els guanyadors regionals

Una imatge d’Afghanistan on the Edge, d’Ebrahim Noroozi / Associated Press, guanyador de la regió Àsia en Reportatges gràfics

Pots consultar aquí tots els Guanyadors Regionals de World Press Photo 2024 a les categories de Fotografies individuals, Reportatges Gràfics, Projectes a Llarg Termini i Format Obert per a cadascun dels 6 territoris en què el concurs divideix la participació global (Àfrica – Àsia – Europa – Amèrica del Nord i Amèrica Central – Amèrica del Sud – Sud-est asiàtic i Oceania).

Les fotografies premiades van ser seleccionades d’entre 61.062 imatges de 3.851 fotògrafs de 130 països. Primer, les van valorar els sis jurats regionals i, posteriorment, els guanyadors van ser elegits per un jurat global, compost pels presidents dels jurats regionals juntament amb la presidenta del jurat global: Fiona Shields, cap de fotografia de The Guardian:

“Aquestes obres finals seleccionades són un tapís del nostre món actual, centrades en imatges que creiem que van ser fetes amb respecte i integritat, que poden parlar universalment i ressonar molt més enllà dels seus orígens” –afirma Fiona Shields– “Aquesta és una oportunitat per a aplaudir el treball realitzat amb valentia, intel·ligència i enginy per fotògrafs de premsa i documentalistes de tot el món, i per amplificar la importància de les històries que han explicat, sovint des de circumstàncies inimaginables”.

A Father’s Pain, d’Adem Altan / Agence France Presse, guanyador de la regió Europa a Fotografies Individuals

En total, comptant les mencions honorífiques i les dues mencions especials, aquest any s’han premiat 32 projectes de 33 fotògrafs (hi ha una obra guanyadora a la regió d’Àfrica, realitzada per un equip de dos fotògrafs, Felipe Dana i Renata Brito, que comparteixen el premi).

Temàtiques dels guanyadors regionals de World Press Photo 2024

  • La guerra entre Israel i Hamàs: El guanyador d’Àsia a la categoria Fotografies Individuals mostra una dona palestina sostenint el cos de la seva neboda, que va ser assassinada quan un míssil israelià va arribar a casa seva. El jurat ho ha considerat un important recordatori de com d’irreversible és la pèrdua personal més enllà de les estadístiques de la guerra.

A més, com avançàvem al principi, aquest any el jurat també va prendre la decisió excepcional d’incloure dues mencions especials amb què ha volgut “reflectir la gravetat de la guerra entre Israel i Hamàs el 2023, el patiment extrem dels civils i el seu impacte polític global. Mentre que cada fotografia mostra un sol individu després d’un atac horrible, el contrast entre les escenes ajuda els espectadors a comprendre les diferents escales de devastació, sense minimitzar el patiment individual. També volem retre homenatge als fotògrafs que informen sobre aquesta guerra, que estan subjectes a enormes quantitats de trauma, risc i pèrdues personals, particularment a Gaza”.

  • La crisi climàtica: La selecció mostra com els fotògrafs treballen amb urgència no només per mostrar els efectes de la crisi climàtica i l’activisme contra les causes d’aquesta crisi, sinó també per documentar tot allò que s’està perdent. Es pot establir una connexió, per exemple, entre els joves activistes alemanys que lluiten per evitar que una mina de carbó destrueixi les comunitats locals i un avi a Fiji que sosté amb fermesa el seu nét mentre es troba amb l’aigua fins al pit en un oceà en ascens.
“Fighting, Not Sinking”, d’Eddie Jim, The Age/Sydney Morning Herald, guanyador de la regió Sud-est asiàtic i Oceania en Fotografies Individuals
  • Família: Entre les històries seleccionades pel jurat hi ha històries de famílies que afronten malalties com el càncer o la demència, els desafiaments de la migració i el trauma a causa de les guerres, els desastres i les pèrdues. En tots els casos, la fortalesa d’aquestes relacions i la cura dels fotògrafs per les persones que fotografien es poden percebre a les imatges.

Últimas noticias

Últimes notícies

Last news

Activitats World Press Photo 2023

Activitats World Press Photo 2023

L’exposició World Press Photo Barcelona, ​​que organitza anualment la Fundació Photographic Social Vision, es pot visitar en aquest 2023 del 10 de novembre al 17 de desembre al CCCB.

read more