Guanyadors regionals de World Press Photo 2023 i dates de l’exposició a Barcelona

La World Press Photo Foundation ha anunciat els guanyadors regionals de World Press Photo 2023, el concurs de fotoperiodisme i fotografia documental més prestigiós del món. Aquest anunci inclou 24 autors guanyadors dels 6 territoris en què el concurs divideix la participació global, a cadascuna de les 4 categories: Fotografies individuals, Reportatges Gràfics, Projectes a Llarg Termini i Format Obert, a més de 6 mencions d’honor, el concurs de fotoperiodisme més prestigiós del món.

Més avall, trobaràs el llistat complet de guanyadores, tot i que la gran notícia per al nostre país és que s’han distingit dos fotògrafs espanyols!

César Dezfuli guanya un World Press Photo de la regió Europa a la categoria de Format Obert, amb el projecte “Passengers” que relata les històries personals de migrants que van creuar la Mediterrània. Llegeix una entrevista exclusiva amb Dezfuli en aquest enllaç.

I Emilio Morenatti rep una menció d’honor per “War Wounds”, un reportatge molt personal sobre civils amputats a la guerra a Ucraïna. Properament també publicarem una entrevista amb el seu autor.

Quan arribarà World Press Photo 2023 a Barcelona

Tots els guanyadors regionals exhibiran la seva obra a l’exposició World Press Photo 2023 a Barcelona, ​​que es podrà visitar del 9 de novembre al 17 de desembre.

La mostra barcelonina serà organitzada per la Fundació Photographic Social Vision, per dinovè any consecutiu, i se celebrarà novament al CCCB – Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, ​​amb la col·laboració principal de la Fundació Banc Sabadell.

Les entrades es posaran a la venda el proper mes d’octubre.

De dalt a baix, d’esquerra a dreta: 1- Guanyadora d’Àfrica a Fotografies Individuals. The Big Forget, de Lee-Ann Olwage (Sud-àfrica), Bob & Diane Fund, per a Der Spiegel | 2-Guanyadora de Sud-est asiàtic i Oceania en Projectes a Llarg Termini. Death of a Nation, de Kimberly de la Cruz (Filipines), W. Eugene Smith Memorial Fund, VII Mentor Program | 3- Guanyadora de Sud-amèrica en Reportatges Gràfics. Alpaquers, d’Alessandro Cinque (Itàlia), Pulitzer Center/National Geographic| 4- Menció d’honor d’EuropaWar Wounds, d’Emilio Morenatti (Espanya), Associated Press | 5- Guanyadora d’Europa en Format ObertPassengers, de César Dezful,(Espanya/Iran) for De Volkskrant.

Participació i temàtiques de World Press Photo 2023

El concurs World Press Photo 2023 ha comptat amb la participació de 3.752 fotògrafs de 127 països i 60.448 fotografies, amb històries sobre conflictes, cultura, identitat, migració, records d’un passat perdut i indicis d’un futur proper i llunyà.

Els treballs guanyadors a World Press Photo 2023, que representen esdeveniments i temàtiques de 2022 que, de vegades, no van ser tractats pels mitjans de comunicació, se centren en alguns dels problemes més urgents a què s’enfronta el món avui, de la devastadora guerra a Ucraïna i les històriques protestes a l’Iran, a la realitat de l’Afganistan controlat pels talibans i les múltiples cares de la crisi climàtica des del Marroc fins a Austràlia, passant pel Perú i el Kazakhstan.

Dels 24 guanyadors regionals, 16 són locals (natius o residents) de la regió on han desenvolupat els seus relats, i procedeixen de 23 països: Alemanya, Argentina, Armènia, Austràlia, Bèlgica, Xina, Dinamarca, Equador, Egipte, Espanya , Estats Units, Filipines, França, Grècia, Iran, Itàlia, Marroc, Mèxic, Myanmar, Perú, Sud-àfrica, Ucraïna i Veneçuela.

Brent Lewis, editor fotogràfic de The New York Times, cofundador de Diversify Photo i president del jurat global d’aquest any, ha declarat que “les fotografies triades per representar el 2022 són indicatives d’aquest moment i serviran com a documents històrics del que ha estat l’any perquè les generacions futures puguin mirar enrere i, esperem, aprendre’n”.

De dalt a baix, d’esquerra a dreta: 1- Guanyadora d’Àfrica a Format Obert. Here, The Doors Don’t Know Me, de Mohamed Mahdy (Egipte) | 2- Guanyadora d’Amèrica del Nord i Centreamèrica a Reportatges Gràfics, Maria’s Journey, de Carlos Barria (Argentina), Reuters | 3- Guanyadora d’Àsia a Fotografies Individuals. Shireen Abu Akleh’s Funeral, de Maya Levin (EUA), Associated Press | 4-Guanyadora d’Europa en Projectes a Llarg Termini. Net-Zero Transition, de Simone Tramonte (Itàlia).

Dos autors espanyols, entre els guanyadors

El concurs World Press Photo 2023 ha reconegut el treball de dos autors espanyols. El jove fotògraf documental César Dezfuli (Madrid, 1991) ha guanyat un World Press Photo 2023 a la categoria de Format Obert de la regió d’Europa amb “Passengers” (Passatgers), un projecte iniciat el 2016 i encara en curs sobre la complexa realitat de la migració a la Mediterrània central, i el fotoperiodista Emilio Morenatti (Saragossa, 1969) ha rebut una menció d’honor per “War Wounds”, un reportatge molt personal sobre civils ferits de guerra a Ucraïna.

El projecte multimèdia de Dezfuli parteix d’un succés ocorregut l’1 d’agost de 2016. Aquell dia, una barca de goma amb més d’un centenar de persones va ser trobada a la deriva davant de les costes de Líbia, una més de les centenars rescatades els darrers anys. Aquell any es van complir màxims històrics: 181.436 migrants van ser rescatats fora de perill, mentre 4.576 van perdre la vida al mar Mediterrani. En un intent de posar nom i rostre a aquesta realitat, d’humanitzar aquesta tragèdia, César Dezfuli va començar el projecte Passengers retratant totes les persones que viatjaven a bord d’aquella barca.

El projecte “Passengers”, presentat com a lloc web multimèdia per al diari holandès De Volkskrant, destaca diverses històries personals de les persones que viatjaven en aquella embarcació mentre intenten establir noves vides al continent europeu.

Es dóna la coincidència afortunada que aquest mateix projecte, en una versió prèvia, va ser un dels finalistes de la I Beca Joana Biarnés per a Joves Fotoperiodistes, organitzada per la Fundació Photographic, també responsable de l’exposició World Press Photo a Barcelona. A més, el 2017 Dezfuli ja havia presentat una primera aproximació al projecte a DOCfield, el festival de fotografia documental de Barcelona que també organitzava la Fundació Photographic.

Llegeix la nostra entrevista exclusiva amb Dezfuli en aquest enllaç.

Per la seva banda, Emilio Morenatti rep una menció d’honor de World Press Photo 2023 pel seu reportatge “War Wounds” (Ferides de guerra), on retrata persones civils que han patit amputacions com a conseqüència de la invasió russa a Ucraïna el febrer de 2022.

Es tracta d’una feina molt personal, ja que el mateix fotoperiodista va perdre una cama en un conflicte bèl·lic a l’Afganistan. Llegeix aquí l’entrevista en exclusiva que li vam fer en profunditat a Emilio Morenatti.

De dalt a baix, d’esquerra a dreta: 1- Guanyadora d’Àfrica a Projectes a Llarg Termini. Before It’s Gone, de M’hammed Kilito (Marroc) | 2- Menció d’Honor a Sud-est Asiàtic i Oceania. Part of Me, de Nadia Shira Cohen (EUA) per a The New York Times | 3- Guanyadora d’Europa a Fotografies Individuals. Yana and Victor, d’Alkis Konstantinidis (Grècia), Reuters | 4- Guanyadora de Sud-est Asiàtic i Oceania en Reportatges Gràfics. Home for the Golden Gays de Hannah Reis Morales (Filipines), per a The New York Times.

Els guanyadors regionals del World Press Photo 2023

El passat any 2022, World Press Photo va decidir apostar per un nou model territorial, dividint el món en 6 regions per assegurar més representació i diversitat d’autors i històries. A més, des de llavors, va eliminar les limitacions temàtiques d’edicions anteriors i va crear noves categories centrades en el format: Fotografies Individuals, Reportatges Fotogràfics, Projectes de Llarg Termini i Format Obert.

Els guanyadors regionals de cada categoria opten respectivament a ser World Press Photo de l’Any, World Press Photo al Reportatge Gràfic de l’Any, World Press Photo al Projecte a Llarg Termini i World Press Photo al Format Obert. Els quatre premis globals es donaran a conèixer el proper 20 d’abril.

Aquest és el llistat complet de guanyadors regionals de la present edició del concurs:

ÀFRICA
Fotografies Individuals
The Big Forget
Lee-Ann Olwage, Sud-àfrica, Bob & Diane Fund, per a Der Spiegel

Reportatges Gràfics
New Capital
Nick Hannes, Bèlgica, Panos Pictures

Projectes de Llarg Termini
Before It’s Gone
M’hammed Kilito, Marroc

Format Obert
Here, The Doors Don’t Know Me
Mohamed Mahdy, Egipte

Menció d’Honor
The Nomad’s Final Journey
Jonathan Fontaine, França, Hans Lucas

ASIA
Fotografies Individuals
Shireen Abu Akleh’s Funeral
Maya Levin, EUA, Associated Press

Reportatges Gràfics
The Price of Peace in Afghanistan
Mads Nissen, Dinamarca, Politiken/Panos Pictures

Projectes de Llarg Termini
Battered Waters
Anush Babajanyan, Armènia, VII Agency/National Geographic Society

Format Obert
Woman, Life, Freedom
Hossein Fatemi, Iran

Menció d’Honor
Untitled
Ahmad Halabisaz, Iran

Menció d’Honor
Faint Light in the Unfinished Building
Weimin Chu, Xina

EUROPA
Fotografies Individuals
Yana and Victor
Alkis Konstantinidis, Grècia, Reuters

Reportatges Gràfics
The Siege of Mariupol
Evgeniy Maloletka, Ucraïna, Associated Press

Projectes de Llarg Termini
Net-Zero Transition
Simone Tramonte, Itàlia

Format Obert
Passengers
César Dezfuli, Espanya/Iran para De Volkskrant

Menció d’Honor
War Wounds
Emilio Morenatti, Espanya, Associated Pres

NORD-AMÈRICA I CENTREAMÈRICA
Fotografies Individuals
The Dying River
Jonas Kakó, Alemanya, Panos Pictures

Reportatges Gràfics
Maria’s Journey
Carlos Barria, Argentina, Reuters

Projectes de Llarg Termini
Beautiful Poison
Cristopher Rogel Blanquet, Mèxic, W. Eugene Smith Grant/
National System of Art Creators FONCA/Getty Images

Format Obert
The Voice of New York is Drill
Ashley Peña, EUA, per a New York Magazine

SUD-AMÈRICA
Fotografies Individuals
Oil Spill in Lima
Musuk Nolte, Perú/Mèxic, Bertha Foundation

Reportatges Gràfics
Alpaqueros
Alessandro Cinque, Itàlia, Pulitzer Center/National Geographic

Projectes de Llarg Termini
I Can’t Hear the Birds
Fabiola Ferrero, Veneçuela

Format Obert
Shifting
Johanna Alarcón, Equador, Magnum Foundation/Panos Pictures

Menció d’Honor
World Champions
Tomás Francisco Cuesta, Argentina, Agence France-Presse

SUD-EST ASIÀTIC I OCEANIA
Fotografies Individuals
Retrieving the Dead
Mauk Kham Wah, Myanmar

Reportatges Gràfics
Home for the Golden Gays
Hannah Reyes Morales, Filipines, per a The New York Times

Projectes de Llarg Termini
Death of a Nation
Kimberly dela Cruz, Filipines, W. Eugene Smith Memorial Fund, VII Mentor Program

Format Obert
Australian Floods in Infrared
Chad Ajamian, Austràlia

Menció d’Honor
Part of Me
Nadia Shira Cohen, EUA, per a The New York Times

Què més oferirà l’exposició a Barcelona?

Fa més de dues dècades que la Fundació Photographic Social Vision defensa la fotografia documental i el fotoperiodisme com a eines per comprendre el món i afavorir la transformació social.

Per això, Photographic fa gairebé 20 anys que porta a la ciutat de Barcelona l’exposició del concurs internacional de fotoperiodisme més prestigiós del món. Però no es limita a mostrar les imatges guanyadores, sinó que elabora un programa d’activitats complementàries i aporta un equip d’experts que ofereixen visites excepcionals comentades.

Les visites comentades dissenyades per l’àrea educativa de la Fundació Photographic porten l’experiència més enllà de la simple observació de les fotografies guanyadores, aprofundint en les històries captades, en la manera com són mostrades i actualment de la professió fotoperiodística.

Amb l’objectiu d’apropar al major nombre de persones els temes d’actualitat i aprofundir en el context, s’amplia el programa de visites guiades presencials una setmana més -sempre amb reserva prèvia-, destinades a públic general, a centres educatius i també a empreses.

A la passada edició, Photographic va oferir visites comentades a més de 6.400 persones ia més de 220 grups escolars, compartint així les eines necessàries per comprendre visualment l’actualitat contemporània. En total, més de 62.000 persones van visitar aquesta exposició.

Moltes altres novetats i activitats relacionades amb l’exposició de Barcelona s’aniran anunciant oportunament a aquesta pàgina web ia través de les xarxes socials de @photographicsv.


Últimas noticias

Últimes notícies

Last news

Activitats World Press Photo 2023

Activitats World Press Photo 2023

L’exposició World Press Photo Barcelona, ​​que organitza anualment la Fundació Photographic Social Vision, es pot visitar en aquest 2023 del 10 de novembre al 17 de desembre al CCCB.

read more